Analýza dopadů cestovního ruchu na Jihočeský kraj případová studie města Tábor - Kroupová, Radka; Květoň, Viktor, 1983-; Kouřilová, Jana, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Cestovní ruch se v současné době řadí mezi jedno z nejdůležitějších odvětví, což potvrzuje i neustále se zvyšující podíl cestovního ruchu na HDP národních ekonomik. Je nedílnou součástí každého státu, přičemž významně ovlivňuje také regionální rozvoj - patří mezi hlavní faktory regionálního rozvoje. Cílem této diplomové práce je vymezení souvislostí cestovního ruchu ve městě Tábor, přičemž smyslem celé práce je zhodnocení vlivů cestovního ruchu na podnikatelské subjekty a občany. Vzhledem k tomu, že se město vyvíjí v kontextu s Jihočeským krajem, je dílčím cílem práce vymezení souvislostí cestovního ruchu také v rámci celého kraje. Celá práce je založena na kombinaci kvalitativní a komparativní analýzy. Teoretická část vymezuje pojem cestovního ruchu, jeho vlivy na společnost a ekonomiku a stručně shrnuje i cestovní ruch v České republice. Praktická část je rozdělena na část o Jihočeském kraji a následně případovou studii města Tábor. Praktická část se zabývá vývojem cestovního ruchu v kraji/městě a jeho financováním, přičemž data jsou získána zejména ze statistik Českého statistického úřadu. Součástí praktické části jsou dotazníková šetření a dále řízené rozhovory se zástupci města, jež napomáhají dosažení stanoveného cíle. Pomocí krátké SWOT analýzy jsou nastíněny silné a slabé stránky kraje i města, jejich příležitosti a hrozby do budoucna.
Vedoucí práce: Viktor Květoň
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses