Rizika českého trhu práce žena v roli zaměstnankyně a matky - Jílková, Monika (2013)
Diplomová práce se zabývá problematikou harmonizace rodinného a profesního života. Definuje rizika českého trhu práce pro ženy s dětmi. Cílem diplomové práce je výzkum současných podmínek ovlivňujících postavení žen na trhu práce a navržení opatření zlepšujících postavení žen na trhu práce. Teoretická část bude zaměřena na charakteristiku rizik trhu práce. V praktické části bude prostřednictvím dotazníkového šetření provedena analýza vývoje podmínek pro ženy na trhu práce. Metoda pozorování odhalí nedostatky současné rodinné politiky a význam tradičního konceptu rodiny. Zhodnotím racionalitu jednání žen a jejich vnímání lidského kapitálu. Regresní analýzou zjistím, zda-li má dosažené vzdělání vliv na rozhodování ženy, kdy založit rodinu či jak dlouho setrvat na mateřské, popřípadě rodičovské dovolené. Metodou komparace porovnám vývoj na trhu práce ve vybraných zemích EU (Švédsko, Francie) a ČR.