Fúze realizované v roce 2012 - komparativní analýza - Novák, Daniel (2013)
Hlavním cílem této práce je provedení analýzy uskutečněných fúzí na území České republiky v roce 2012. V úvodu diplomové práce jsou uvedeny základní teoretické aspekty týkající se fúzí, včetně uvedení jejich základních forem, klasifikace a samotných motivů k jejich realizaci. V následující části je nastíněna obchodněprávní, účetní a daňová úprava fúzí v členění na období před rokem 2012 a období po novelizaci zákona č. 125/2008 Sb., o přeměnách obchodních společností a družstev, která nabyla platnosti k 1. 1. 2012. Důraz je zejména kladen na úpravu rozhodného dne a jeho vlivu na ocenění jmění, které je následně demonstrováno na ilustrativním ocenění zanikající společnosti. Závěrečná část práce je věnována popisu jednotlivých kritérií užitých při analýze a prezentaci samotných výsledků této analýzy fúzí realizovaných v České republice v roce 2012.