Finanční analýza dopravních podniků - Trkovský, Zdeněk (2013)
Tato diplomová práce je zaměřena na finanční analýzu společností provozujících městskou hromadnou dopravu - dopravní podniky. Práce je rozdělena do několika částí. První část, teoretická, je zaměřena na předmět finanční analýzy, uživatele finanční analýzy, metody a ukazatele finanční analýzy. V další části je představeno a rozebráno odvětví městské hromadné dopravy, dále jsou charakterizovány porovnávané společnosti. Následuje stěžejní část, a to vlastní finanční analýza, provedená na všech porovnávaných společnostech, skládající se zejména z analýzy rentability, aktivity, likvidity a finanční stability, doplněná o bankrotní a bonitní modely. Na závěr jsou shrnuty všechny důležité výsledky a poznatky.