Fúze a akvizice v českém bankovnictví - Hanušová, Barbora (2013)
Diplomová práce se zabývá fúzemi a akvizicemi se zaměřením na český bankovní prostor. V první části práce se věnuji vymezení pojmů fúze a akvizice a motivům, které vedou k propojení podniků a vytváření vyšších ekonomických celků. Součástí je krátký přehled o vývoji fúzí a akvizicí a vlivech významných institucí. Následující část je zaměřena na oceňování a nejčastěji užívané metody při oceňování bankovních institucí. Zmíněné jsou i další aspekty, které mohou ovlivnit výslednou hodnotu ocenění. Třetí kapitola se zabývá průběhem fúzí a akvizicí od začátku až do konce. Jedná se o popsání standardizovaných postupů, které vznikly na základě již proběhnutých transakcí. V závěru kapitoly pak popíši proces fúzí a akvizicí přímo na pěti našich největších bankách. Zaměřím se na dobu jejich trvání a důležité mezníky. Přínosem práce je podle mého názoru popis efektů a dopadů na jednotlivé strany procesu fúzí a akvizicí v českém bankovnictví a jejich závěrečné zhodnocení.