Postavení žen v české společnosti - Cvejnová, Jitka (2013)
Bakalářská práce se zabývá postavením žen v české společnosti. Důraz je kladen zejména na možnosti uplatnění žen na trhu práce, jak z historického, tak současného pohledu a jejich platové ohodnocení. V druhé části se zaměřuji na historický exkurz do problematiky postavení žen ve společnosti. Třetí kapitola vysvětluje rozdíly mezi muži a ženami z pohledu gender studies. Důležitou roli hraje i vliv vzdělání na pozdější uplatnění na trhu práce. Tomuto tématu se věnuje čtvrtá kapitola, kde se mimo jiné soustředím na platové rozdíly v ryze ženském odvětví, jakým vzdělávání bezesporu je. V páté kapitole je potom pomocí veřejně dostupných dat nastíněno současné postavení žen v různých odvětvích ekonomiky. Největší pozornost je věnována rozdílům v průměrných měsíčních hrubých mzdách žen a mužů, kdy je statisticky doloženo, že ženy stále dostávají méně peněz za svou práci než muži, a to napříč celým spektrem oborů.