Financování vývozu v době finanční krize - Nejedlý, Michal, 1985-; Černohlávková, Eva, 1936-2016; Malý, Josef, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Disertační práce se zabývá problematikou financování vývozu v době poslední finanční krize z roku 2007. Práce odhaluje specifika a faktory ovlivňující financování vývozu v turbulentní době finanční a ekonomické krize a její dopady na tuto oblast, jakož i na chování účastníků trhu, tj. příjemců i poskytovatelů financování. Východiskem pro analýzu jsou evropské, popř. i celosvětové trendy, značná část práce je však zaměřena na český vývoz a české financující instituce, převážně banky a faktoringové společnosti. První kapitola představuje teoretický úvod do problematiky, obsahuje vymezení platebních podmínek, bankovních i nebankovních nástrojů financování a posuzuje vhodnost jejich využití exportéry v době krize. Druhá kapitola se věnuje poslední finanční krizi, mechanismům jejího šíření, zejména pak hodnocení trendů financování vývozu na celosvětové a evropské úrovní. Třetí kapitola mapuje obdobné trendy v České republice. Závěrečná kapitola se zabývá vybranými možnostmi řešení důsledků krize na financování vývozu, zejména opatřeními na podporu vývozu se státní podporou a novou platební podmínkou Bank Payment Obligation. Na světové, resp. evropské úrovni prokazatelně došlo k poklesu financování vývozu. Stojí za tím zejména poptávkové faktory, tj. pokles ekonomické aktivity a vývozu. Nástroje financování vývozu totiž zůstaly podnikům během krize dostupné, změnily se však podmínky jejich poskytování (cenové i necenové). Obdobné tendence byly zjištěny v bankovním i nebankovním financování vývozu České republiky. Proti poklesu financování vývozu v České republice významně působila přijatá opatření státu na podporu financování a pojišťování vývozu. Práce též poukázala na změny v chování jednotlivých účastníků trhu financování. Vývozci například vyhledávali tako
Banky naproti tomu hledaly novou konkurenční výhodu oproti ostatním poskytovatelům financování, kterou našly například v podobě Bank Payment Obligation.
Vedoucí práce: Eva Černohlávková
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor disert. práce]; disertace; dissertations