Testování metody tržního porovnání na softwarových firmách s využitím regresních rovnic pro odhad tržních multiplikátorů - Tůma, Pavel; Mařík, Miloš, 1947-; Kodera, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Disertační práce se zabývá testováním preciznějšího použití porovnávacího přístupu ocenění na softwarových společnostech. Obsahuje odůvodnění potřeby zabývání se méně tradičními oceňovacími metodami, teoretická východiska k využití tržních multiplikátorů a stávající poznatky k regresní analýze sloužící pro vysvětlení násobitelů. V analytické části jsou sestaveny vlastní regresní rovnice pro určení násobitele v letech 2004 až 2010, jejichž využitelnost byla otestována ve srovnání s využitím násobitele na úrovni mediánu srovnatelného vzorku firem. Došlo rovněž k určení preferovaného typu násobitele pro softwarové podniky, což může být využito například při použití bodovacích metod vedoucích k úpravě násobitele. Doplněním práce bylo porovnání kvality vlastních regresních rovnic a rovnic prof. Damodarana. Ve většině let se pomocí vlastních regresních rovnic podařilo stanovit přesnější násobitel, než bylo dosaženo využitím střední hodnoty srovnatelného vzorku firem. Rovněž se podařilo ve většině let najít vhodnější regresní rovnice, než jsou rovnice publikované profesorem Damodaranem. Typ násobitele P/E se jevil jako výrazně vhodnější k vysvětlení pomocí regresní rovnice ve srovnání s ostatními typy násobitelů.
Vedoucí práce: Miloš Mařík
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor disert. práce]; disertace; dissertations