Liberální obchodní politika EU vůči zemím ECOWAS - Borgström, Anna; Jeníček, Vladimír, 1932-; Kašpar, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Tato disertační práce se snaží objasnit příčiny, které vedly EU k volbě liberální obchodní politiky EU vůči zemím ECOWAS a to s ohledem na skutečnost, že EU v současné době podporuje uzavření dohody o volném obchodě s daným regionálním uskupením dle dohody z Cotonou. Disertační práce je rozdělena do pěti kapitol. První teoretická část představuje teorii regionální integrace. Druhá kapitola se věnuje vývoji vnějších aspektů formujících obchodní politiku EU vůči ECOWAS, konkrétně vývoji multilaterálních pravidel v rámci GATT/WTO a třetí kapitola analyzuje vnitřní aspekty ovlivňující vývoj obchodní politiky EU vůči zemím západní Afriky. Poslední dohoda z Cotonou i zahájení jednáním o EPA jsou analyzovány ve čtvrté kapitole, která také představuje hypotetické efekty EPA na země ECOWAS. Poslední kapitola hodnotí hospodářské výsledky regionálních integrací v rámci ECOWAS.
Vedoucí práce: Vladimír Jeníček
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská studia [obor disert. práce]; disertace; dissertations