Využití opční metodologie při oceňování ručení - Hruboň, Lukaš; Valach, Josef, 1933-2025; Scholleová, Hana, 1964-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Tato disertační práce se zabývá ručením se zvláštním důrazem na opční přístup k jeho ocenění. Existující domácí ani zahraniční prameny nenabízí komplexní pojednání o problematice oceňování ručení s dostatečnou diskusí úlohy ručitele. Minimum zdrojů se také věnuje aplikaci opční metody oceňování ručení na neobchodované společnosti (a jejich struktury) typické pro Českou republiku, což se mohlo mimo jiné negativně odrazit také v marginální zkušenosti s jejím praktickým využitím mezi domovskými znaleckými ústavy. V návaznosti na identifikované nedořešené okruhy současného poznání tato práce především (i) poskytuje ucelené teoretické základy pro ocenění ručení, (ii) nabízí navržený postup opčního ocenění ručení a (iii) demonstruje na případové studii holdingu HAMÉ aplikaci navrženého postupu včetně zhodnocení jeho silných a slabých stránek. Na základě analýzy a syntézy domácích i zahraničních pramenů, dotazníkového šetření mezi českými znaleckými ústavy, respektive výpočetní aplikace na skutečném historickém případu holdingu HAMÉ konstatuji následující hlavní zjištění: (i) opční metoda je z teoretického hlediska vhodným nástrojem analýzy hodnoty ručení a (ii) vyvinutý doporučený postup lze aplikovat v praxi České republiky. I přes tato prvotní pozitivní zjištění je dále nutno podrobit opční metodu oceňování ručení i navržený postup dalšímu testování, srovnávání s výsledky konkurenčních metod a zdokonalování prostřednictvím většího počtu praktických aplikací.
Vedoucí práce: Josef Valach
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor disert. práce]; disertace; dissertations