Transferové ceny ve specifických smlouvách pro finanční řízení podniku - Brabenec, Tomáš; Marek, Petr; Krabec, Tomáš, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Můj výzkum uzavřený disertační prací se věnoval transferovým cenám ve finančním řízení podniků. Cílem práce bylo analyzovat využití smluv o podílení se na nákladech, smluv o přispívání na náklady a smluv o úrovni služeb ve skupině spojených osob ve skupině nadnárodních společností. Práci jsem rozdělil do tří logických celků. První část mé práce analyzovala dostupné vědecké práce a odbornou literaturu. Tématu se věnuje řada publikací, avšak pouze okrajově, vycházel jsem proto zejména z právních textů. Potenciál praktického využití jsem usoudil ze zjištění, že cca 72 % společností podnikající ve výzkumu a vývoji, jsou společnostmi, které podnikají v uskupení spojených osob. Pouze cca 1,1 % společností podniká mimo podnikové uskupení. Zbylou část (26,9 %) společností se mi nepodařilo přiřadit k jedné těchto skupin. Druhou část práce jsem věnoval smlouvám o podílení se na nákladech a smlouvám o přispívání na náklady společně. Základní problém obou smluv je odhad důvodně očekávaných prospěchů. Navrhnul jsem postup jak odhadovat podíly na benefitech účastníků a na jakých ukazatelích je měřit. Následně jsem definoval podíly na nákladech. Navrhnul jsem definování K.O. kritéria i pro jinou legislativu než legislativu USA při chybně nastavených podílech. V rámci teoretického pojednání o vážených nákladech na kapitál jsem zjistil, že společnosti, které nejsou součástí skupiny spojených osob, vykazují nižší WACC. Upozornil jsem na podstatný vliv uzavřených dohod o zamezení dvojího zdanění. Zjistil jsem, že hrozí dvojí zdanění užitků. Jako alternativu k výše uvedeným smlouvám v ČR jsem uvedl smlouvu o sdružení podle občanského zákoníku. Třetí část své práce jsem věnoval smlouvě o úrovni služeb, a to jak jejím teoretickým, tak praktickým problémům. V prvé řadě dospívám k z
Užitek však není možné měřit přímo, nýbrž přes pomocné veličiny, kdy dané zjišťování bude vždy ovlivňováno aplikovanými účetními standardy. Druhým zkoumaným aspektem byla alokace nákladů poskytovatele na služby. Zde dospívám k závěru, že neexistuje univerzálně správný způsob, nicméně podstatné pro tyto náklady jsou pouze skutečné relevantní náklady vynaložené v souvislosti s poskytováním nehmotných statků. V poslední řadě jsem se věnoval řešení obvyklé výše ziskové přirážky nad náklady poskytovatele nehmotných statků. Docházím k závěru, že při nastavení ziskových přirážek v souladu s principem tržního odstupu je vhodné vycházet z úrovně obvyklého zhodnocení investovaných aktiv u poskytovatele.
Vedoucí práce: Petr Marek
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor disert. práce]; disertace; dissertations