Business Angels v České republice - Kešner, Martin; Veber, Jaromír, 1953-; Scholleová, Hana, 1964-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2013)
Tématem disertační práce je jedna z forem rizikového kapitálu - Business Angels investic do inovativních firem s uplatněním v České republice. Práce se zabývá analýzou znalostí této formy rizikového kapitálu, mírou využití a podmínkami spolupráce mezi investory a podnikateli. Hlavním cílem práce je návrh metodického postupu pro dosažení optimální spolupráce mezi Business Angels a inovativními podnikateli tak, aby docházelo k růstu této formy investování s pozitivním dopadem na prosperitu všech stakeholders. Teoretická část práce je věnována shrnutí významu rizikového kapitálu jako zdroje financování inovativních a technologických firem, přehledu o stavu a vývoji sektoru Business Angel investic v Evropě a v USA. Vlastní výzkum zaměřený na sektor Business Angel investic v ČR byl realizován formou strukturovaných rozhovorů s Business Angels a s podnikateli, kteří získali investici od Business Angels, dále byl realizován pětiletý výzkum mezi studenty vysokých škol prostřednictvím dotazníkového šetření. Na základě získaných primárních dat z kvalitativního a kvantitativního výzkumu a analýzy sekundárních výzkumů byl navržen normativní model, deskriptivní model a metodické postupy spolupráce Business Angels a podnikatelů. Ty respektují zahraniční praxi, výstupy realizovaných rozhovorů s Business Angels či podnikateli a jsou uzpůsobeny českému prostředí.
Vedoucí práce: Jaromír Veber
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor disert. práce]; disertace; dissertations