Návrh systému státní politiky turismu České republiky se zaměřením na kulturní turismus - Tittelbachová, Šárka, 1957-; Patočka, Jiří, 1951-; Cimler, Petr, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2013)
Předmětem práce je problematika systémového přístupu k formování a realizaci politiky turismu v České republice s důrazem na mezisektorovou spolupráci v oblasti kulturního turismu. Práce je členěna do osmi kapitol, z nichž první dvě mají teoretický charakter. První kapitola se věnuje formulaci problému a vymezení rozsahu práce. Ve druhé kapitole jsou rozebrána teoretická východiska a přístupy k problematice politiky turismu jak v obecné rovině, tak z pohledu postavení turismu v národním hospodářství a ve vazbě na politiku turismu EU. Pozornost je věnována provázanosti cílů politiky kultury a turismu v oblasti kulturního turismu. Následující dvě kapitoly se zabývají základními charakteristikami, rozborem a hodnocením konceptů politiky turismu v ČR v období po roce 1989. Těžiště práce představují kapitoly šest, sedm a osm. Předpokladem pro návrh konceptu komplexní, dynamické politiky turismu ke zformování funkční institucionální struktury řízení sektoru turismu je posouzení naplňování cílů jednotlivých konceptů státní politiky. K identifikaci nejvýznamnějších a opakujících se problémů politiky turismu jsou využity výsledky komparace cílů a opatření a praktické zkušenosti autorky z tvorby a hodnocení koncepčních dokumentů. Je zde diskutován zejména hodnotící rámec a v této souvislosti jsou navržena doporučení pro jeho stanovení. V oblasti kulturního turismu je navržen model meziresortní spolupráce státních příspěvkových organizací agentury CzechTourism a Národního památkového ústavu. Návrh modelu vychází z vlastního výzkumu, který se soustředí na analýzu a hodnocení předpokladů památkových objektů ve správě Národního památkového ústavu k zapojení do tvorby produktů kulturního turismu. Jsou zde využita data z primárního průzkumu autorky i sekundární data z databáze Národního památkového ústavu.
Model spolupráce vychází také ze znázornění příčinných vztahů mezi strategickými cíli a procesy v rámci strategií obou organizací metodou BSC (metoda vyvážených cílů) a z návrhu jejich implementace pomocí modelu 7 "S".
Vedoucí práce: Jiří Patočka
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor disert. práce]; disertace; dissertations