Metodika budovania IS v architektúre orientovanej na služby - Hauptvogl, Roman; Buchalcevová, Alena, 1958-; Matiaško, Karol; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Architektúra orientovaná na služby (SOA) [Service Oriented Architecture] sa stala spolu s podnikovou architektúrou (EA) [Enterprise Architecture] kľúčovým faktorom v procese narovnania komunikácie medzi zástupcami biznisu a IT. Výsledkom tohto procesu by mala byť zvýšená efektivita dodávania IT projektov v podniku. Sú to jedny z najčastejšie skloňovaných slov v podnikoch vôbec. Časom si ale podniky začali uvedomovať, že výsledky projektov zameraných na rozvoj SOA v podniku nie sú také, aké očakávali. Dizertačná práca sa zaoberá metodikou budovania informačných systémov a informačných a komunikačných technológií (IS/ICT) v prostredí SOA. Je súčasťou výskumného zámeru Katedry informačných technológií VŠE. Hlavným cieľom dizertačnej práce je rozšírenie metodického rámca MeFIS1 o metodický vzor "Budovanie IS v prostredí architektúry orientovanej na služby". V analytickej časti dizertačnej práce sú predstavené a analyzované vybrané metodiky a štandardy zamerané na orientáciu na služby, ktorých úlohou je pomôcť pri zavádzaní SOA do podnikov. Takýchto metodík a štandardov zaoberajúcich sa danou problematikou začalo vznikať také veľké množstvo, až bolo neprehľadné sa vo vzniknutom bludisku vyznať. Je to jeden z dôvodov prečo začali štandardizačné organizácie postupne vydávať ďalšie štandardy a metodiky pomáhajúce pri správnom zavádzaní SOA do podnikov. V hlavnej časti práce je rozšírený metodický rámec MeFIS, tak aby mohol byť použitý na vytvorenie metodického vzoru na budovanie IS/ICT v prostredí orientovanom na služby. Výsledkom tejto časti je naplnenie hlavného cieľa a to vytvorenie metodického vzoru Budovanie IS v prostredí architektúry orientovanej na služby. V praktickej časti je navrhnutý metodický vzor aplikovaný v reálnej prípadovej štúdii v prostredí telekomunikačného operátora.
Vedoucí práce: Alena Buchalcevová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor disert. práce]; disertace; dissertations