Služby cloud computing v České republice - Veber, Jaromír (2012)
Moderní přístupy k poskytování služeb jako je cloud computing, jsou stále více využívány po celém světě a jedná se o nadějný způsob poskytování služeb informačních technologií. Cloud computing slibuje zvýšení efektivity řízení služeb informačních technologií, optimalizaci nákladů a rychlé zavádění těchto služeb. Cílem této práce je identifikovat současnou pozici Cloud computingu v ČR a vytipovat segmenty, ve kterých lze cloud computing v České republice uplatnit, případně upřesnit jakým způsobem. V rámci naplnění tohoto hlavního cíle byly realizovány výzkumy a následně, na základě výsledků těchto výzkumů, byl navržen model pro výběr cloudových řešení určený pro management ekonomických subjektů z ČR. Výzkumy byly prováděny mimo jiné také formou dotazníkového šetření, které mělo za cíl analýzu aktuální situace a dodání dat pro následnou analýzu faktorů, které mohou organizace ovlivnit při výběru cloudových řešení. Další výzkum se zaměřil na analýzu podmínek České republiky z hlediska cloud computingu a nalezení rozdílů, které odlišují prostředí ČR od dalších států světa. Práce tak přináší kromě navrženého modelu, který napomůže organizacím s rozhodnutím, zda a jaké cloudové služby využít, také přehled o aktuální situaci Cloud computingu v ČR a analýzu specifik, které ovlivňují cloudové služby v České republice.