(Ne)transparentnost státních podniků případová studie Budějovického Budvaru, n. p. - Svobodová, Monika; Vymětal, Petr; Paulenková, Kristína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Diplomová práce se zabývá transparentností českých státem vlastněných podniků. Tedy tím, jak tyto podniky fungují, jak jsou řízeny a obsazovány a jak jsou legislativně upraveny. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První se zaobírá samotným vznikem státních podniků, jejich vývojem po změně režimu a zejména jejich prodejem v rámci kupónové privatizace. Druhá kapitola se zabývá privatizací současných státních podniků, ale spíše jen teoreticky a polemizuje o tom, zda je stát vhodným vlastníkem a dobrým podnikatelem. Třetí kapitola už se věnuje samotné (ne)transparentnosti státem vlastněných podniků, tedy dosazováním (ne)odborníků do řídících orgánů a (ne)dostatečné kontrole těchto podniků. Čtvrtou kapitolu tvoří případová studie Budějovického Budvaru. V závěru čtenář nalezne odpověď na otázku, zda jsou nastavená pravidla pro fungování a řízení státem vlastněných podniků dostatečná.
Vedoucí práce: Petr Vymětal
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses