ALTERNATIVNÍ PŘÍSTUPY K PODPOŘE ZDRAVÍ - Klesla, Arnošt; Chytil, Zdeněk, 1949-; Kadeřábková, Božena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Zdraví je z hlediska ekonomického přístupu schopnost vést produktivní život s plným využitím lidského kapitálu. Podpora zdraví je koncept, který usiluje o prosazení zdravého životního stylu v populaci. Současně je nejefektivnější formou prevence nemocí, především chronických civilizačních nemocí (NCD) Ekonomická interpretace analýzy lidského chování z hlediska podpory zdraví umožňuje vysvětlit podstatu racionální volby i chování s omezenou racionalitou při přístupu člověka k vlastnímu zdraví. Analýza vývoje zdraví obyvatelstva v Česku, včetně pracovní neschopnosti, svědčí o tendenci k nedbalému vztahu k vlastnímu zdraví, která se projevuje zvýšením výskytu nemocí typu NCD ve vyšších věkových kategoriích. Uplatnění ekonomického přístupu a analýzy lidského chování může zvýšit efektivitu uplatnění konceptu podpory zdraví v Česku. Problémy přístupu k vlastnímu zdraví a využitelnosti ekonomického přístupu k lidskému chování pro rozvoj konceptu podpory zdraví jsou analyzovány pomocí logické dedukce, komparativní analýzy a výsledků empirického průzkumu statistických údajů. Syntézou poznatků a závěrů analýzy jsou návrhy východisek pro tvorbu a modelování zdravotních strategií, politik a programů podporujících zdraví. Poznatky z provedené analýzy potvrzují hypotézu práce ve smyslu ověření významu a využitelnosti aplikace ekonomické interpretace analýzy lidského chování pro efektivitu konceptu podpory zdraví i udržitelnost systému zdravotní péče s pozitivními národohospodářskými důsledky. Primární přínos disertační práce spočívá ve formulaci konkrétních východisek z ekonomické analýzy lidského chování, včetně přístupů behaviorální ekonomie, pro rozvoj konceptu podpory zdraví. Sekundárním přínosem je návrh na využití ukazatele pracovní neschopnosti jako míry časového omezení pro
V souvislosti s tím je zdůrazněno riziko prohlubování vlivu neinfekčních nemocí typu NCD na pracovní neschopnost ve vyšších věkových kategoriích zaměstnanců v Česku.
Vedoucí práce: Zdeněk Chytil
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor disert. práce]; disertace; dissertations