Měření ziskovosti korporátních zákazníků v bankovnictví - Vacek, Petr; Šoljaková, Libuše; Wagner, Jaroslav, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Cílem disertační práce je vytvoření komplexního teoretického základu pro měření ziskovosti korporátních zákazníků v bankovnictví, který je využitelný v praxi. Důvodem je absence obdobné publikace nejen v české, ale i světové odborné literatuře. K naplnění cíle jsou zkombinovány poznatky bankovnictví a manažerského účetnictví. Zároveň je práce úzce navázána na bankovní praxi a jsou v ní odvozeny vhodné ukazatele ziskovosti zákazníků, které jsou stanoveny jako modifikace RAROC na úrovni marže namísto zisku. Dále je navržen zjednodušený způsob alokace provozních nákladů a pomocí dotazníkového šetření a rozhovorů se seniorními představiteli českých bank jsou identifikovány základní faktory pracnosti korporátních zákazníků. V práci jsou popsány i hlavní vlastnosti rizikových nákladů a odvozeny odchylky pro analýzu rozdílů očekávané a výsledné ziskovosti. Na teoretickou část navazuje praktická, která zkoumá a shrnuje současný stav měření ziskovosti korporátních zákazníků na českém bankovním trhu, přičemž jsou identifikovány slabá místa ve třech oblastech -- alokace provozních nákladů, analýza odchylek a jednoletý horizont kalkulace. Vytvořené teoretické základy jsou na závěr aplikovány na reálném portfoliu a jejich výsledky porovnány se stávajícím způsobem měření ziskovosti.
Vedoucí práce: Libuše Šoljaková
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor disert. práce]; disertace; dissertations