Vliv zavedení vstupního poplatku do Krkonošského národního parku na nízkopříjmové skupiny obyvatelstva - Neradová, Veronika (2012)
Abstrakt Pomocí vstupních poplatků lze regulovat návštěvnost chráněných území či získat dodatečné finanční zdroje na ochranu a správu těchto území. Cílem této práce bylo určit, jaký vliv by mělo zavedení vstupních poplatků do KRNAP na nízkopříjmové skupiny návštěvníků. Analýza byla provedena na datech získaných dotazníkovým šetřením přímo v KRNAP. Metodou cestovních nákladů doplněnou o metodu podmíněného chování byla odhadnuta rekreační poptávka, určeny determinanty, které na ní mají vliv a analyzován dopad zavedení vstupních poplatků na návštěvnost. Závěry analýzy ukazují, že v případě výběru vstupních poplatků by se snížila návštěvnost KRNAP. Výsledky dále prokázaly, že by zavedení vstupních poplatků mělo větší vliv na návštěvnost nízkopříjmových skupin ve srovnání s ostatními příjmovými skupinami. Také byla pozorována vyšší preference volného vstupu u nízkopříjmových skupin návštěvníků.