Evropská témata v parlamentní rozpravě - Mouchová, Kamila (2013)
Diplomová práce se zabývá problematikou projednávání evropských záležitostí na půdě Parlamentu České republiky v časovém období let 2010 až 2012. Hlavním cílem práce je výzkum pozic parlamentních politických stran, které zastávají vůči evropskému integračnímu procesu. Základní otázka spočívá v tom, zda jsou tyto pozice formovány v návaznosti na pravo-levé ideologické kontinuum, či zda jsou to jiné faktory, které v utváření pozic hrají klíčovou roli. Jedním z důležitých přínosů práce je použitá metodologie. Výzkum pozic vůči EU je totiž primárně postaven na kvantitativní obsahové analýzy projevů poslanců a senátorů na plenárních schůzích k evropským legislativním tiskům.