Koluze na trhu benzínu - Nováková, Alice (2013)
Tato diplomová práce si klade za cíl poukázat na náročnost prokázání koluzivního chování. A to na příkladu trhu s pohonnými hmotami prodávanými skrze čerpací stanice, tedy trhu sice s velkým množstvím konkurentů, ale prokazujícím i rysy oligopolní. Práce je členěna na dvě části, první část se zabývá hospodářskou soutěží a konkurencí na trhu z pohledu její ochrany antimonopolním zákonodárstvím a orgány v České republice i Evropské unii, jako modelu nejrozšířenějšího v evropském prostředí. Ale také poukazuje na možnosti jiného vypořádání se vlády s touto problematikou, a to nezasahováním, regulací, či znárodněním celého odvětví. V případě trhu s benzínem je velmi těžké stanovit, zda se jedná o zakázané chování či zcela racionální chování v oligopolní struktuře, proto se jedna kapitola zabývá i chováním účastníků na oligopolním trhu. Druhá, analytická část se pak zaměřuje na vývoj případu podezření z kartelové dohody na českém trhu v roce 2001, kdy se ceny benzínu nevyvíjely stejným směrem jako náklady na jeho výrobu, který ani po 12 letech není uzavřen. Také rozebírá a hodnotí situaci na trhu v České republice v delším časovém horizontu.