Koluze na trhu benzínu - Nováková, Alice; Zemplinerová, Alena; Ježek, Tomáš, 1940-2017; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Tato diplomová práce si klade za cíl poukázat na náročnost prokázání koluzivního chování. A to na příkladu trhu s pohonnými hmotami prodávanými skrze čerpací stanice, tedy trhu sice s velkým množstvím konkurentů, ale prokazujícím i rysy oligopolní. Práce je členěna na dvě části, první část se zabývá hospodářskou soutěží a konkurencí na trhu z pohledu její ochrany antimonopolním zákonodárstvím a orgány v České republice i Evropské unii, jako modelu nejrozšířenějšího v evropském prostředí. Ale také poukazuje na možnosti jiného vypořádání se vlády s touto problematikou, a to nezasahováním, regulací, či znárodněním celého odvětví. V případě trhu s benzínem je velmi těžké stanovit, zda se jedná o zakázané chování či zcela racionální chování v oligopolní struktuře, proto se jedna kapitola zabývá i chováním účastníků na oligopolním trhu. Druhá, analytická část se pak zaměřuje na vývoj případu podezření z kartelové dohody na českém trhu v roce 2001, kdy se ceny benzínu nevyvíjely stejným směrem jako náklady na jeho výrobu, který ani po 12 letech není uzavřen. Také rozebírá a hodnotí situaci na trhu v České republice v delším časovém horizontu.
Vedoucí práce: Alena Zemplinerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses