Analýza rozhodovacího procesu emise dluhopisů a vymezení hlavních kritérií rozhodování – na příkladu železničních společností - Hrbáček, Tomáš (2012)
Práce se zabývá primárně procesem emise dluhopisů, jejím hlavním cílem je analýza kritérií rozhodování v tomto procesu. Analýza je zpracována na příkladu emise eurových dluhopisů emitovaných českou železniční společností . Autor v první části představí charakteristické formy financování vybraných železničních společností. Následně se zaměří na analýzu konkrétní firmy a porovnání vybraných aspektů s ostatními společnostmi. V další části je analyzován proces emise dluhopisů ve zkoumané společnosti. Nejprve je na základě získaných poznatků sestaven rozhodovací diagram emise dluhopisů, jenž je postupně analyzován po svých jednotlivých krocích. V rámci každého kroku je provedena analýza kritérií rozhodování, na jejichž základě se emitent rozhoduje. Tato rozhodnutí jsou blíže specifikována u příkladu konkrétní firmy. Autor dochází k závěru, že kritickými rozhodovacími body emise jsou především výběr spolupracujících společností, rating emitenta a emise a rozhodnutí o veřejné či privátní podobě emise.