Význam malých a středních podniků pro ekonomiku ČR a SR - Gažo, Richard; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Zeman, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Tématem práce je význam malých a středních podniků v ČR a SR a hlavním cílem je zkoumat determinanty, které ovlivňují život malých a středních podniků a srovnat je pro Českou a Slovenskou republiku se zaměřením na oblast daní a pracovněprávní legislativu v obou zemích. Snahou byla odpověď na dotaz, jestli stát vytváří dostatečné podmínky pro rozvoj tohoto segmentu, aby byl dostatečně využit jeho potenciál. Práce začíná teoreticko-metodologickou částí, a to vymezením základních pojmů -- podnikání malých a středních podniků, také vymezení teorií aplikovaných v analytické části. Analytická část začíná SWOT analýzou, která přibližuje praktický a kvalitativní pohled na aspekty podnikání malého a středního podniku a rozvádí tyto aspekty do detailů v kontextu globalizujícího se prostředí a otevřené ekonomiky v Evropě a ve světě, v práci následuje srovnání Česka se Slovenskem na vybraných ukazatelích. V hlavní části věnované determinantům v oblasti daní v obou státech popisuje vývoj v této oblasti s cílem hledat souvislosti mezi jednotlivými opatřeními a poté důsledky. Kapitola pokračuje druhým determinantem -- pracovněprávní legislativou, ve které je podrobné srovnání jednotlivých oblastí pracovního práva a nastavení pravidel a vymezení mantinelů zejména pro zaměstnavatele a zaměstnance. V práci dále následuje kapitola věnující se vzniku a zániku podniků a hledání příčin přírustků a úbýtků podniků v jednotlivých letech. Po ní pokračuje popisem vývoje vlivu Evropské unie na členské státy a na život malých a středních podniků v ČR a SR. Poslední část této diplomové práce zhodnocuje podmínky pro podnikání malých a středních podniků, a to jednotnou metodikou Světové banky. Závěr obsahuje shrnutí dílčích zjištění s důrazem na nejzásadnější rozdíly a vyhodnocení otázek k cílům
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses