Vládna politika voči národnostným menšinám na Slovensku - Smetanková, Daša; Reschová, Jana, 1956-; Mansfeldová, Zdenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Dizertačná práca sa venuje politike vlády voči národnostným menšinám na Slovensku po roku 1993. Zaoberá sa vládnou politikou voči dvom najpočetnejším menšinám na Slovensku -- Rómom a Maďarom, a to predovšetkým v dvoch kľúčových oblastiach: kultúre a školstve. Jej cieľom je zhodnotiť vývoj menšinovej politiky na Slovensku , zhodnotiť jednotlivé faktory, ktoré vplývali na jej zmenu a zároveň porovnať prístup jednotlivých vládnych koalícií k týmto dvom menšinám. Sledovaná tak je kontinuita menšinovej politiky pod vplyvom jednotlivých externých a interných faktorov. Sledovaný je vplyv troch medzinárodných organizácií: Rada Európy, Európska únia a Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe; a Maďarska. Interným skúmaným faktorom je vplyv koaličných modelov. S týmito faktormi úzko súvisí aj tretia skúmaná otázka a to potenciálny vplyv tzv. trojstranného vzťahu Maďarska, Slovenska (slovenskej vlády) a maďarskej menšiny na Slovensku -- triadic nexus, ako ho charakterizoval Rogers Brubaker na vývoj vládnej politiky voči Rómom. Menšinová politika sa pod vplyvom týchto faktorov mení, jej vývoj je však kontinuálna.
Vedoucí práce: Jana Reschová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor disert. práce]; disertace; dissertations