Vraždy v České republice v letech 2000 - 2011 - Vodičková, Lenka (2013)
Tato práce se týká Vražd v České republice v letech 2000 -- 2011. Jejím cílem je seznámit čtenáře s vývojem počtu vražd a jejich rozdělení podle různých kritérií, která nejsou běžně veřejně přístupná. V práci bude zachycen celkový vývoj počtu vražd ve vybraných letech. Dále budou vraždy děleny podle jejich ukončení, čímž je myšleno, jestli byla vražda uzavřena, předána jinému útvaru Policie České republiky k dořešení, dále jestli byla vražda odložena podle § 159a/4 nebo odložen z jiného důvodu. Vraždy budou také děleny podle stadia činu při dopadení (dokončený čin, pokus nebo příprava), typologie (vražda na objednávku, novorozence matkou, motivovaná osobními vztahy aj.) a místa spáchání podle jednotlivých krajů. V práci bude také zachyceno rozdělení pachatele, a to podle pohlaví, věku a národnosti. Na získaných datech bude dále zkoumána závislost počtu spáchaných vražd podle nezaměstnanosti v krajích a závislost počtu pachatelů na počtu cizinců podle národností.