História matematického modelovania na finančných trhoch - Cigán, Martin (2014)
Hlavným cieľom tejto práce je oboznámiť čitateľa s vývojom niektorých známejších matematických modelov používaných pri oceňovaní investičných inštrumentov. Prvá kapitola sa venuje základným pojmom používaným v práci. Nasledujúce kapitoly predstavujú samotné modely používané pri oceňovaní akcií, dlhopisov a derivátov. Každá kapitola obsahuje aj krátke predstavenie daného inštrumentu, prípadne aj postupy používané k jeho oceneniu pred vypracovaním modelov. Práca obsahuje aj kapitolu zaoberajúcu sa konceptom portfólia, ako dôležitej súčasti vo vývoji matematického modelovania v tejto oblasti.