Přístupy k řízení operačního rizika v rámci Basel II - Skalický, Tomáš (2013)
Tato práce je zaměřena na problematiku prvního pilíře Basel II ve vztahu k operačnímu riziku. V úvodu jsou podrobně popsány jednotlivé přístupy ke kvantifikaci kapitálového požadavku k operačnímu riziku. Zvláštní pozornost je věnována implementaci konkrétních typů modelů v rámci pokročilého AMA přístupu. Následně je věnována pozornost kapitálové přiměřenosti a kapitálovým požadavkům k operačnímu riziku českého bankovního sektoru. Jsou zde popsány přístupy k řízení operačního rizika tří vybraných bank a rozebrána jejich situace z hlediska vývoje kapitálové přiměřenosti. V závěru je potom na příkladu těchto bank ověřována platnost obecně uváděné teze, že jedním z hlavních důvodů pro zavádění standardizovaných a pokročilých přístupů ke kalkulaci kapitálového požadavku k operačnímu riziku je snaha o celkové snížení tohoto požadavku.