Přístupy k řízení operačního rizika v rámci Basel II - Skalický, Tomáš; Půlpánová, Stanislava, 1954-; Heneberk, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Tato práce je zaměřena na problematiku prvního pilíře Basel II ve vztahu k operačnímu riziku. V úvodu jsou podrobně popsány jednotlivé přístupy ke kvantifikaci kapitálového požadavku k operačnímu riziku. Zvláštní pozornost je věnována implementaci konkrétních typů modelů v rámci pokročilého AMA přístupu. Následně je věnována pozornost kapitálové přiměřenosti a kapitálovým požadavkům k operačnímu riziku českého bankovního sektoru. Jsou zde popsány přístupy k řízení operačního rizika tří vybraných bank a rozebrána jejich situace z hlediska vývoje kapitálové přiměřenosti. V závěru je potom na příkladu těchto bank ověřována platnost obecně uváděné teze, že jedním z hlavních důvodů pro zavádění standardizovaných a pokročilých přístupů ke kalkulaci kapitálového požadavku k operačnímu riziku je snaha o celkové snížení tohoto požadavku.
Vedoucí práce: Stanislava Půlpánová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses