Analýza připravenosti ČR, Polska a Maďarska na přijetí eura - Tesař, Jakub (2013)
Cílem této práce je posoudit připravenost České republiky, Maďarska a Polska na přijetí eura. Práce je rozdělena do tří hlavních částí. První část přibližuje historii Evropské měnové unie. Druhá část se zabývá vývojem české, maďarské a polské ekonomiky v letech po jejich transformaci v tržní ekonomiky. V poslední části práce jsou rozebrána Maastrichtská konvergenční kritéria společně s kritérii reálné konvergence, přičemž se práce snaží zhodnotit jejich aktuální plnění sledovanými zeměmi.