Srovnání podnikatelského prostředí ČR a Francie - Doležalová, Barbora (2013)
Cílem diplomové práce je zhodnotit podnikatelské prostředí v České republice a Francii, vytyčit jejich silné a slabé stránky a navrhnout jejich případná zlepšení. Diplomová práce nabízí ucelený pohled na klíčové aspekty podnikání z pohledu malých a středních podnikatelů. Popsána a zanalyzována je zejména daňová problematika, sociální pojištění, podpory podnikání, právní formy podnikání a administrativní zátěž podnikatelů. Práce obsahuje také SWOT analýzu podnikatelského prostředí obou srovnávaných zemí. Kromě teoretické části práce zahrnuje rovněž praktickou část, která se zabývá vyhodnocením dotazníkového šetření provedeného mezi českými malými a středními podnikateli. V závěru práce nechybí ani vlastní pohled na zkoumanou problematiku.