Ochrana zboží v logistickém řetězci - Mizuňová, Michaela; Cimler, Petr, 1956-; Hommerová, Dita; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou důsledků působení vnějších vlivů prostředí na zboží s ohledem na jeho vlastnosti, délku a složitost přepravního řetězce během vnitrostátní a mezinárodní přepravy. Dále zkoumá způsoby ochrany zboží včetně postupů nakládky, překládky, vykládky, označení a balení zboží a jeho zajištění a uložení pro potřeby přepravy, skladování a manipulace. Nakonec se práce věnuje průběhu logistického řetězce na příkladu vybrané komodity, čokolády a surovin pro její výrobu, se zaměřením na rizika namáhání zboží vnějšími vlivy a způsob jeho ochrany. První kapitola se zaměřuje na význam mezinárodní přepravy, definuje vlastnosti zboží, vnější vlivy prostředí a přepravní řetězce. Druhá kapitola se věnuje klasickým logistickým technologiím. Třetí a čtvrtá kapitola podrobně zkoumá obaly a další prvky systému ochrany zboží. Pátá kapitola obsahuje informace o uložení a fixaci zboží v dopravním prostředku. Poslední, šestá kapitola se zabývá logistickým řetězcem čokolády včetně kakaových surovin pro její výrobu, a to od pěstování kakaových bobů v Africe až po prodej čokolády v českém maloobchodě.
Vedoucí práce: Petr Cimler
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses