Hospodářské sankce proti SFRJ/SRJ - Hejsek, Jakub (2012)
Dizertační práce analyzuje mezinárodní hospodářské a ostatní sankce nejprve z hlediska teorie sankcí a poté jejich aplikace na příkladu Socialistické federativní republiky Jugoslávie a Svazové republiky Jugoslávie. Kromě toho zahrnuje analýzu hospodářského uspořádání obou států a následně důsledky uplatnění hospodářských sankcí. Pomocí komparace kriticky hodnotí zvolené sankční nástroje, jejich efektivitu a vynucování ze strany mezinárodního společenství. V práci je využita česká i zahraniční literatura spolu s osobní zkušeností autora s regionem v době sankcí.