Vplyv plnenia stratégií konkurencieschopnosti na priebeh dlhovej krízy v EÚ - Vojtovičová, Anna (2013)
Hlavným prístupom k riešeniu dlhovej krízy, ktorá v EÚ vypukla koncom roku 2010, boli predovšetkým opatrenia zamerané na fiškálnu konsolidáciu. Napriek ich prijatiu ale ešte stále nie je možné tvrdiť, že sa dlhovú krízu podarilo vyriešiť definitívne a hospodárske problémy v rámci EÚ naďalej pretrvávajú. Táto práca sa zaoberá alternatívnym prístupom k riešeniu dlhovej krízy, a to opatreniami zameranými na podporu ekonomického rastu. Skúma, ako sa rozličný stupeň napĺňania stratégií konkurencieschopnosti, ktorých cieľov je spolu so zvýšením konkurencieschopnosti práve podpora hospodárskeho rastu, prejavil na dopade dlhovej krízy na vybrané krajiny. Na základe toho zisťuje či práve opatrenia zamerané na hospodársky rast predstavujú účinnejšie riešenie dlhovej krízy.