Světový trh bioproduktů a postavení ČR na tomto trhu - Novotný, Ondřej (2013)
Práce analyzuje stav světového trhu bioproduktů a postavení České republiky na něm. Rozebírá základní informace o tomto trhu a historické kořeny, které umožnily obchodu s bioprodukty vzniknout. Detailně je zmapována produkce a spotřeba bioproduktů, obzvláště biopotravin, ve vybraných zemích ze všech oblastí. Část věnovaná České republice ukazuje vývoj a strukturu výroby i spotřeby bioproduktů u nás. Český trh je následně porovnán s trhem světovým a jsou uvedeny vlivy, které na produkci i spotřebu bioproduktů působí. Údaje zjištěné jak ze světového, tak i z tuzemského trhu podporují hypotézu, že trh s bioprodukty neustále roste. Druhá hypotéza, která se týkala poptávky po bioproduktech na českém trhu, potvrzená nebyla. Vzhledem k vysokým cenám bioproduktů a nedůvěře obyvatel v jejich kvalitu, poptávka po bioproduktech v předchozích letech spíše klesala.