Západ a potlačení Pražského jara intervencí Varšavské smlouvy v roce 1968 - Fajstavrová, Pavla (2013)
Diplomová práce s názvem "Západ a potlačení Pražského jara intervencí Varšavské smlouvy v roce 1968" zkoumá oficiální reakce vybraných států Západu na intervenci vojenských jednotek Varšavské smlouvy do Československa a snaží se odpovědět na otázku, proč západní mocnosti proti potlačení Pražského jara mocensky nevystoupily. Analýza reakcí se soustředí na státy USA, Francie, SRN a Velká Británie jakožto nejvlivnější představitele západního světa druhé poloviny 20. století. Z jednotlivých analýz států je v závěru vytvořena syntéza poznatků a obecný závěr o reakci Západu na československou krizi. V rámci přístupu Západu k československé krizi jsou do analýzy zařazeny i instituce OSN a NATO.