Stalking ve světě elektronických médií - Smolík, Viktor (2013)
Stalking je nesmírně složitý fenomén, který se objevuje v naší společnosti. I když je předmětem studia psychologie poměrně dlouho, tak mezi veřejnost se povědomí o tomto jevu začalo šířit až v posledních desetiletích. Toto rozšíření bylo uspíšeno s rozvojem elektronických médií a díky tomuto rozvoji se stalking stal mnohem snazším a rychlejším než byl kdykoliv před tím a stalkeři získávali do rukou nové nástroje. Oběti se tak staly stále více zranitelnějšími a společnost si plně uvědomila potřebu kriminalizace tohoto jevu. Stalking je multidisciplinární fenomén, který prostupuje mnoha odvětvími vědeckého bádání. Přes intenzivní rozvoj povědomí o tomto jevu mezi obecnou veřejností se informatika a informační management stalkingem zabývají minimálně. Proto se tato práce zabývá rozborem stalkingu jako multidisciplinárního fenoménu z pohledu nejen informatiky, ale také z pohledu dalších věd. Tato práce poukazuje na jednotlivé aspekty útoků pomocí elektronických médií, na jednoduchost jejich použití a na metody obrany proti nim. Poukazuje na nutnost ochrany údajů nejen v osobním, ale i v profesním životě.