Úpadok Swissair - Willi, Tomáš; Novák, Miloš; Drozen, František; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Škandalózny úpadok jednej z najlepších leteckých spoločností na svete, inovatívneho a po všetkých stránkach spoľahlivého švajčiarskeho Swissair, je témou tejto práce. Analyzuje sa tu úpadok od jeho počiatkov, ktoré spadajú do prvej polovice 90-tych rokov, až po grounding 2.októbra 2001.Cieľom tejto práce je, pomocou metód strategickej a finančnej analýzy, objasniť hlavné príčiny úpadku Swissair, nájsť hlavných zodpovedných aktérov, ako aj potvrdiť, alebo vyvrátiť predpoklad, že za jeho úpadok je v prvom rade zodpovedný manažment spoločnosti. Súčasťou práce bude aj navrhnutie alternatívneho riešenia problémov, ktorým manažment musel čeliť. Analýza ukázala, že Swissair sa už začiatkom 90-tych rokov nachádzal vo veľmi nepriaznivej situácii. Disponoval však značnými finančnými rezervami, ktoré mu umožnili tejto situácii čeliť. Pasivita vedenia, príliš riskantná stratégia Hunter, ktorá bola riaditeľom P. Bruggiserom presadzovaná a nezodpovedne realizovaná, dostala Swissair na pokraj bankrotu. Ten bol však už koncom 90-tych rokov prakticky neodvrátiteľný. Analýzy taktiež ukázali, že za grounding nesie morálnu a etickú zodpovednosť banka UBS, ktorej vedenie robilo obštrukcie pri nákupe akcií Crossair, znemožnilo cash pooling na kontách SAirGroup a nekooperovalo v kritických momentoch so švajčiarskou vládou. Dôsledkom tohto jednania došli 2. októbra 2001 Swissairu finančné prostriedky na leteckú prevádzku, čo spôsobilo grounding leteckej flotily a nenávratné škody s ním spojené.
Vedoucí práce: Miloš Novák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses