Analýza trhu bezpečnostního softwaru - Doležal, Ladislav (2013)
V této diplomové práci se zabývám analýzou celosvětové nabídky bezpečnostního softwaru zaměřenou na antivirové programy (pro operační systém Windows), které v současné době většinou již implicitně zahrnují různé moduly bezpečnostního softwaru. V první části mé práce se zaměřím na objasnění problematiky týkající se bezpečnosti IS/IT a počítačové kriminality. Popíši zde bezpečnost IS/IT obecně, charakterizuji základní pojmy a informační bezpečnost tak, aby čtenáři získali základní povědomí o této problematice. Ob-jasním pojem počítačová kriminalita a charakterizuji její hlavní trestné činnosti. V druhé části se zaměřím na objasnění problematiky týkající se zabezpečení a bezpečnosti nejen domácích, ale i firemních počítačů. Dále charakterizuji největší hrozby dnešní doby pro uživatele PC a možnosti jejich předcházení. V poslední třetí části se budu věnovat analýze trhu bezpečnostního software vzhledem k jejich tržním podílům a kvalifikovaným testům prováděných uznávanými nezávislými orga-nizacemi tak, abych uživatelům poskytl jejich současnou ucelenou nabídku. Pomocí dotaz-níkového šetření budu zjišťovat, jaká je povědomost o výběru a užívání antivirového soft-waru, a na jeho základě určím, jaké antivirové softwary jsou uživateli nejvíce oblíbené.