Výběr a návrh použití metodiky řízení projektů v malé IT společnosti - Strnad, Marek (2013)
Tématem této diplomové práce je výběr a návrh použití metodiky řízení projektů v malé IT společnosti. Společnost se zabývá vývojem podnikového softwaru a potýká se s mnoha problémy, které vedou k častému nedodržení termínů a překročení nákladů na projektech. Teoretická část práce se zabývá analýzou řady přístupů a "best practices" pro zavádění metodiky řízení projektů do organizace. Analýza těchto materiálů je následně základem pro tvorbu vlastního rámcového doporučeného postupu pro zavedení metodiky řízení projektů do organizace. Teoretická část dále obsahuje charakteristiku nejrozšířenějších metodik řízení projektů. V rámci teoretické části jsou stanoveny dva cíle -- analýza přístupů a best practices pro zavádění metodiky řízení projektů do organizace a vytvoření rámcového doporučeného postupu pro zavedení metodiky do organizace. Prvním cílem praktické části je analýza současného stavu malé IT společnosti z pohledu řízení projektů. Postupně je představena společnost (produkty a služby, organizační struktura, typy projektů), její aktuálně používané nástroje a metodika pro řízení projektů. Analýza současného stavu je provedena pomocí SWOT analýzy a analýzy zralosti procesů vztahujících se k projektovému řízení podle modelu CMMI, jejímž výstupem je přehled slabých míst projektového řízení. Druhým cílem praktické části je výběr vhodné metodiky řízení projektů pro malou IT společnost. Pro výběr metodiky jsou pro porovnání využity dva přístupy -- empirický a zjednodušený výběr. Třetím cílem práce je aplikace vlastního rámcového postupu pro zavedení metodiky řízení projektů do organizace.