Aplikace Balanced Scorecard v bankovní instituci - Nechanický, Jakub (2013)
Diplomová práce se zaměřuje na využití a aplikaci strategického nástroje Balanced Scorecard (BSC) pro řízení bankovní instituce a převedení této strategie do konkrétních cílů a iniciativ. Teoretická východiska postihují jednak oblast samotného BSC s přihlédnutím k moderním trendům dynamického pojetí systémů, tak také informační základy společnosti, strategické koncepty a teorii systémové dynamiky v návaznosti na tvorbu a aplikaci BSC v organizaci. Praktická část práce přináší úvod do problematiky zkoumané instituce, stávající stav sdílení strategických záměrů, základní analýzy pro odhalení klíčových vlastností organizace a příslušného trhu a především samotnou tvorbu BSC. Detailně je rozebrán systém BSC, převedena strategie na jednotlivé záměry, cíle, vybrané metriky a iniciativy. Celistvost práce doplňuje navržený proces implementace dynamického BSC do dané instituce, představení nástroje pro sestavování dynamického modelu za účelem simulace strategií a koncept uživatelského rozhraní ve vybraném nástroji pro sdílení BSC napříč celou organizací.