Manufacturing Execution Systems - Pešek, Jan; Maryška, Miloš; Šesták, Přemysl; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Diplomová práce se věnuje principům, historii, procesu implementace a vybraným reálným MES systémům. První část je zaměřena teoreticky a věnuje se úvodu do problematiky MES systémů na základě současné literatury. V této části jsou vymezeny základní pojmy, principy, historický vývoj apod. Dále se práce podrobněji věnuje procesu implementace MES systémů a identifikuje jeho klíčové faktory. Tento proces je porovnán s obecným procesem implementace aplikací a jsou identifikovány jeho specifika a odlišnosti v případě MES systémů. V další části práce je určena sestava kritérií pro ohodnocení MES systémů. Na základě těchto kritérií jsou představeny vybrané MES řešení (systémy) a jsou dle kritérií ohodnoceny. Následně jsou tyto systémy srovnány a jsou identifikovány jejich hlavní odlišnosti, včetně jejich zdůvodnění. Poslední část práce se věnuje systému Apriso FlexNet (dále jen FlexNet). V této části je systém FlexNet popsán detailněji a je provedeno jeho kritické zhodnocení s ohledem na identifikované principy v teoretické části a charakteristiku ostatních představených systémů. Práce tak skrze naplnění svých cílů poskytuje úvod do problematiky MES systémů, představuje několik vybraných systémů a porovnává je. V neposlední řadě detailněji představuje systém FlexNet, včetně jeho kritického zhodnocení.
Vedoucí práce: Miloš Maryška
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses