Možnosti prohloubení teorie a praxe investičního rozhodování s důrazem na reálné opce - Oceláková, Petra; Valach, Josef, 1933-2025; Hrdý, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Tato disertační práce se věnuje vybraným oblastem v rámci teorie a praxe investičního rozhodování. První část je zaměřena na možnosti zlepšení tradičních finančních kritérií, jako jsou čistá současná hodnota a vnitřní výnosové procento, s využitím grafických nástrojů pro jejich interpretaci. Za hlavní praktický problém je možné považovat nikoli samotnou metodologii, ale neschopnost správně predikovat budoucí peněžní toky. Zvláštní pozornost je při tom věnována odpisům v souvislosti s českou účetní a daňovou legislativou a jejich vlivu na investiční rozhodnutí. Druhá část disertační práce se zabývá reálnými opcemi. Hlavním rozdílem mezi čistou současnou hodnotou a reálnými opcemi je skutečnost, jak tyto metody zohledňují riziko investice. Matematicky je pak odvozeno, jaký vliv má volatilita a ostatní parametry na teoretickou hodnotu investice. Čím jsou budoucí peněžní toky spojeny s vyšší volatilitou, tím by měla být hodnota reálné opce vyšší. Nicméně existují určité výjimky, které jsou v této práci analyzovány. V poslední kapitole jsou využity celkové náklady vlastnictví a reálná opční analýza k hodnocení přechodu na cloudové řešení ze stávající on premise IT technologie.
Vedoucí práce: Josef Valach
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor disert. práce]; disertace; dissertations