Informační efektivnost devizového trhu - Makovský, Petr, 1985-; Soukup, Jindřich, 1955-; Pavelka, Tomáš, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2013)
Disertační práce přibližuje současnou úroveň poznání v oblasti ekonomické teorie měnového kurzu s ohledem na informační efektivnost devizového trhu. V práci jsou popsány tradiční i moderní statistické metody analýzy měnového kurzu. Hlavním pojítkem práce je Famova hypotéza efektivity trhu (devizového aktiva). Jsou představeny výsledky testování této hypotézy či souvisejících hypotéz o chování měnového kurzu. V takovém kontextu jsou také představena ekonomická vysvětlení falsifikace stanovených hypotéz, které posloužily pro teoretickou rehabilitaci samotné Famovy teorie. Informační efektivnost devizového trhu byla statisticky ověřena na časových řadách spotového a forwardového kurzu CZK/EUR. Pro empirickou analýzu jsme použili metody základní regresní analýzy, a dále také moderní metody analýzy ekonomické rovnováhy jako je kointegrace časových řad, Pedroniho panelová kointegrace a nelineární přizpůsobení měnového kurzu rovnováze. Za pomoci aplikace nelineární kointegrace jsme byli schopni rehabilitovat informační efektivnost devizového trhu v aproximované verzi. Takový empirický výsledek jsme v závěru důsledně prodiskutovali vzhledem k cílům této práce a k přínosům Famovy hypotézy efektivity trhu.
Vedoucí práce: Jindřich Soukup
Disertační práce ()—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor disert. práce]; disertace; dissertations