Implementace finanční a majetkové analýzy municipalit pomocí open-source BI nástrojů - Černý, Ondřej (2013)
Předmětem této práce je kompletní implementace metodiky finanční a majetkové analýzy municipalit (FAMA) pomocí open-source Business Intelligence (BI) nástrojů. Metodika FAMA byla vytvořena na katedře veřejné správy a regionálního rozvoje na VŠE v Praze a sleduje celou řadu aspektů hospodaření měst a obcí. Hlavním cílem této práce je vytvořit aplikaci, která by uživateli umožňovala přehledně analyzovat hospodaření obcí pomocí ukazatelů této metodiky, a to za použití open-source nástrojů BI. První, teoretická, část je rozdělená na dvě části. První polovina teoretické části této práce se věnuje problematice analýzy hospodaření obcí a popisuje samotnou metodiku finanční a majetkové analýzy municipalit. Dále jsou zde také popsány způsoby, které k hodnocení obcí používá Ministerstvo financí ČR. Druhá polovina teoretické části pak seznámí čtenáře s principy a komponenty BI, z nichž některé jsou dále použity při samotné implementaci. Druhá, praktická, část práce se zabývá nejdříve výběrem vhodných open-source nástrojů business intelligence a následně je pomocí vybraných nástrojů vytvořena aplikace sloužící k analýze hospodaření obcí. Samotná implementace je rozdělena na několik částí. Nejdříve je provedena úvodní studie, ve které je na základě analýzy zdrojových dat a uživatelských požadavků navržena struktura datového skladu. Následně je vytvořen projekt datové pumpy, která zpracovává účetní výkazy obcí a získaná data ukládá do datového skladu. Po naplnění datového skladu je nad ním vytvořeno několik OLAP kostek, které slouží k multidimenzionální analýze dat a na závěr je představena prezentační vrstva aplikace a jsou vytvořeny vhodné grafické výstupy pro prezentaci dat. Hlavním přínosem celé práce je samotná implementace metodiky FAMA, kdy je pomocí vybraného nástroje vytvořen