Implementace finanční a majetkové analýzy municipalit pomocí open-source BI nástrojů - Černý, Ondřej; Novotný, Ota, 1971-; Pour, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Předmětem této práce je kompletní implementace metodiky finanční a majetkové analýzy municipalit (FAMA) pomocí open-source Business Intelligence (BI) nástrojů. Metodika FAMA byla vytvořena na katedře veřejné správy a regionálního rozvoje na VŠE v Praze a sleduje celou řadu aspektů hospodaření měst a obcí. Hlavním cílem této práce je vytvořit aplikaci, která by uživateli umožňovala přehledně analyzovat hospodaření obcí pomocí ukazatelů této metodiky, a to za použití open-source nástrojů BI. První, teoretická, část je rozdělená na dvě části. První polovina teoretické části této práce se věnuje problematice analýzy hospodaření obcí a popisuje samotnou metodiku finanční a majetkové analýzy municipalit. Dále jsou zde také popsány způsoby, které k hodnocení obcí používá Ministerstvo financí ČR. Druhá polovina teoretické části pak seznámí čtenáře s principy a komponenty BI, z nichž některé jsou dále použity při samotné implementaci. Druhá, praktická, část práce se zabývá nejdříve výběrem vhodných open-source nástrojů business intelligence a následně je pomocí vybraných nástrojů vytvořena aplikace sloužící k analýze hospodaření obcí. Samotná implementace je rozdělena na několik částí. Nejdříve je provedena úvodní studie, ve které je na základě analýzy zdrojových dat a uživatelských požadavků navržena struktura datového skladu. Následně je vytvořen projekt datové pumpy, která zpracovává účetní výkazy obcí a získaná data ukládá do datového skladu. Po naplnění datového skladu je nad ním vytvořeno několik OLAP kostek, které slouží k multidimenzionální analýze dat a na závěr je představena prezentační vrstva aplikace a jsou vytvořeny vhodné grafické výstupy pro prezentaci dat. Hlavním přínosem celé práce je samotná implementace metodiky FAMA, kdy je pomocí vybraného nástroje vytvořen
Díky rozsahu této práce vzniklo kompletní řešení, které je připraveno k použití.
Vedoucí práce: Ota Novotný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses