Procesně řízená organizace - Žalčík, Hynek (2013)
Tato práce je zaměřena na procesní řízení firmy. Cílem je popsat fungování a řízení konkrétní firmy, nadefinováním dosud nepopsaných procesů, tak, aby se jejich aplikováním umožnilo zlepšování provozu a rozvoje organizace. Záměrem je však také nalézt vhodné obvyklé procesy a dosáhnout natolik obecného přístupu, aby bylo možné vytvořené modely použít u i jiných subjektů. Předmětem není modelovat obrovské a složité diagramy, nýbrž nepřehledná místa ve firmě naopak zpřehlednit. Například rozdělením aktivity na více částí, mezi více procesů, tak, aby výstupem bylo přehledné vyobrazení na procesní mapě organizace. Řízení firmy je téma, jež je v současné době velmi populární a jímž se zabývá mnoho autorů v nejrůznějších textech. Denně vznikají nové přístupy a metody, jak k tomuto správně přistupovat, a jak docílit vysoké efektivity. Z kvanta děl není lehké vybrat ideální přístup. Je také potřeba si uvědomit, že ne každé organizaci může vyhovovat každá metodika. Tato práce je rozdělena do jednotlivých kapitol. V úvodu se lze seznámit s cíli díla a jsou zde zmíněné hypotézy, které jsou diskutovány v páté kapitole. Jedna z hypotéz je zaměřena na samotný výkon metodiky MMABP a pokládá otázky, jež vedou k diskusi, zda použití metodiky vede k vytvoření ideálních obecně adaptabilních procesů. Kapitola druhá popisuje metodický postup a seznamuje čtenáře s modelovaným projektem. Třetí kapitola se věnuje globální procesní mapě. Čtvrtý oddíl se soustředí na jednotlivé procesy. V kapitole páté a šesté následují diskuse a závěr, komentující výstupy této práce.