Opční strategie a oceňování měnových opcí - Coufalík, Jan (2013)
Cílem této diplomové práce je analyzovat a s využitím statistických programů implementovat vybrané modely opčního oceňování. První kapitola se zabývá teoretickými základy opce jako zajišťovacího i spekulativního finančního instrumentu. Druhá kapitola tvoří stěžejní část práce, ve které jsou uvedeny jak teoretická východiska rizikově neutrálního oceňování, tak základní i vysoce sofistikované modely opčního oceňování. Přitom je ke každému modelu vždy přiložen i způsob jeho implementace. Závěrečná třetí kapitola charakterizuje nejpoužívanější strategie opčního obchodování a definuje očekávaný tržní vývoj, při kterém mohou být efektivně uplatněny.