Analýza trhu operačních systémů - Kafka, Jan (2012)
Tématem této práce jsou operační systémy, jejich význam, historie, analýza současného stavu a pokus o predikci blízké budoucnosti. První část uvádí základní pojmy, definici operačního systému a jejich stručnou historii. Druhá část se věnuje současné situaci na trhu operačních systémů, hlavních tahounů tohoto sektoru a používaných obchodních modelů. Poslední část se věnuje predikci situace na trhu operačních systémů, jejich budoucí genezi, pravděpodobnému vývoji jejích obchodních modelů a odhadu blízké budoucnosti z business hlediska. Dále byla provedena rešerše dostupných nových odborných publikací na téma OS. Přínosem práce je vyhodnocení úlohy a budoucnosti operačních systémů a predikce toho, co lze z obchodního hlediska v tomto odvětví očekávat.