Nerelační databáze a jejich využití v prostředí finančních institucí - Stejskal, Jan (2013)
Práce se zabývá možnostmi využití databázových systémů NoSQL v prostředí finančních institucí. Práce má několik cílů: charakterizovat typy databázových systémů NoSQL, u vybraných systémů analyzovat jejich vlastnosti, potenciál jejich využití v oblasti finančních institucí, vytvořit návrhy přípa-dových studií pro jejich využití a jeden z nich vybrat a realizovat jako demonstraci možnosti využití tohoto typu databázového systému ve specifickém prostředí finančních institucí. Těchto cílů má být dosaženo vytvořením popisu a analýzy v teoretické části, v praktické části pak navržením, výběrem, realizací, verifikací a akceptací jedné případové studie na základě akceptač-ních kritérií. V práci jsou nejprve vymezeny základní pojmy z oblasti databázových systémů. Dále je podrobněji vysvětlen pojem NoSQL a související pojmy včetně příčin a historie vzniku, klasifikace systémů NoSQL do jednotlivých kategorií. Další část práce obsahuje srovnání vlastností relačních databázo-vých systémů a databázových systémů NoSQL. Další kapitola se zabývá potřebami finančních insti-tucí v kontextu využívání databázových systémů. Dále jsou rozebrány vlastnosti několika vybraných databázových systémů NoSQL. Další kapitola je na základě analytických poznatků z předchozích kapitol věnována hledání potenciá-lu využití databázových systémů NoSQL v prostředí finančních institucí, které je základním tématem celé diplomové práce. Předposlední kapitola obsahuje návrh případových studií, z nichž je jedna vybrána a popis a výsledky její realizace jsou popsány v poslední kapitole. Hlavním přínosem práce je příspěvek do teorie v oblasti systémů NoSQL a v oblasti možností jejich využití finančními institucemi, jehož zohlednění při volbě databázového systému, nebo kombinace databázových syst